Header Image

Waarom investeren in Willemstad?

  • Het aantal cruisepassagiers dat Willemstad bezoekt, neemt sterk toe
  • Het aantal verblijfstoeristen uit Europa, America en Latijns-Amerika zit in de lift
  • De lokale interesse voor een bezoek aan en het wonen in de binnenstad neemt toe
  • De Curaçaose overheid ondersteunt de ontwikkeling en wil dit mede in Koninkrijksverband met publieke en private partijen vorm en inhoud geven
  • Het aantal voor ontwikkeling beschikbare gebieden en panden is groot
  • De recente ontwikkelingen in Pietermaai laten zien welke zakelijke en cultureel-historische kansen gecreëerd worden door opknappen en renoveren
  • De onroerendgoedprijzen zijn nog aantrekkelijk of onderhandelbaar
  • De fiscale incentives en beschikbare subsidies zijn aantrekkelijk, bv. de restauratie van monumenten kan worden wordt gesubsidieerd (tot 60% van de kosten!)
  • Het aantal en soort investeringsmogelijkheden en de variatie in bedragen is groot

Otrobanda

Otrobanda, oftewel ‘de overzijde’, werd in de 2de helft van de 18de eeuw gebouwd. Het is het grootste district van Willemstad en is onderverdeeld in verschillende wijkjes met hun eigen charmante, unieke karakter. Aan de kuststrook is altijd wat leuks te doen, terwijl het stegengebied zijn historische woonfunctie heeft behouden. Het gedeelte dat als Ser’i Otrobanda bekend staat, wordt steeds meer ontdekt door innovatieve jonge ondernemers, die het wonen en werken ter plekke combineren. 

Er bestaan legio mogelijkheden in de wijk tot toeristische ontwikkeling, van kleine bed & breakfast’s tot overname of de bouw van middelgrote hotels. Naar verwachting zal de vraag naar woonruimte in het district blijven stijgen, met het oog op het te openen nieuwe ziekenhuis en Corendon Resort. Rondom het nieuwe ziekenhuis zullen diverse andere zorgfuncties geconcentreerd worden, wat mogelijkheden biedt tot het ontwikkelen van multi-generationele en zorggerichte woonprojecten.

Projecten

Acht tot tien projecten, waaronder een aantal grote hotelprojecten, maar ook kleinere projecten met potentiële residentiële of commerciële functies.

Punda

Punda is het hart van Willemstad, een gezellig winkeldistrict waar zich steeds meer unieke souvenirwinkeltjes, mini-musea, merkzaken en charmante horecagelegenheden vestigen, van trendy koffietentjes tot de lokale BBQ joint. Het is het oudste stadsdeel van Willemstad, waar het Fort Amsterdam en de iconische, kleurrijke Handelskade getuigt van het feit dat Punda vooral als handelscentrum functioneerde. 

De woonfunctie, die in de tweede helft van de 20ste eeuw was teruggelopen, begint weer langzaam aan te trekken. De nu niet gebruikte bovenverdiepingen worden langzaam maar zeker omgetoverd in luxe appartementen voor bewoning en toerisme, met name in de rustigere steegjes. Naast het Waterfort is een stadsstrand aangelegd met een pier, waar toeristische ontwikkeling is gepland. Dichtbij Fort Amsterdam staat het voormalig Plaza Hotel te wachten op een investeerder met visie voor een combinatie retail en een residentiële of toeristische functie.

Projecten

Eén groot hotel / retail project.

Scharloo

De wijk Scharloo kan worden onderverdeeld in de kop van Scharloo en het zakelijk centrum langs de hoofdstraat van Scharloo. Hier worden indrukwekkende villa’s en gerestaureerde, statige kantoorpanden geflankeerd door nog te redden ruwe juweeltjes. Voornamelijk Joodse handelslieden in de tweede helft van de negentiende eeuw bouwden hier hun elegante woonhuizen. Begin twintigste eeuw ontstond tegen de berg volkswijk Fleur de Marie, met zijn eigen unieke architectuur van beeldige houten huisjes met blikken daken. 

De kop van Scharloo – Skaló Abou – grenzend aan de St. Annabaai, is volop in beweging. Het is een kleurrijk geheel met veel ‘street art’, co-working spots, winkeltjes en lunchrooms.  Steeds meer kunstenaars en designers vestigen zich zowel zakelijk als residentieel. De kop van Scharloo ondergaat het komende jaar een belangrijke facelift. De bestaande loodsen worden gesloopt en vervangen door high-end woonfaciliteiten. Ook de rest van de waterkant is bestemd voor residentiële en toeristische ontwikkeling, met speciale aandacht voor het toegankelijk maken van de natuur in het gebied.

Projecten

Zes projecten, met retail / kantoorfunctie, maar ook multifunctionele gebouwen geschikt voor entertainment dat belangrijker wordt naarmate het gebied zich ontwikkelt. Voor alle projecten zou een horecafunctie ook tot de mogelijkheden behoren.

Pietermaai

Pietermaai staat bekend als het uitgaanscentrum van historisch Willemstad, maar het is veel meer dan dat. Het ontwikkelde zich in eerste instantie als buitenwijk van Punda op enige afstand van de stadsmuur. Nadat vanaf 1860 de stadsmuur gesloopt werd zorgde bebouwing op ‘Pietermaai Smal’ ervoor dat Punda en Pietermaai aan elkaar groeiden. Na jaren leegstand en verval is er vanaf eind twintigste eeuw een begin gemaakt met herstel. Aanvankelijk vestigden zich daar stagiaires, waarna verschillende soorten horeca zich in het gebied ontwikkelden.Sindsdien zijn er meer boetiek hotelletjes en excellente restaurants en clubs bijgekomen. Door de ontwikkeling van meer stijlvolle residentiële projecten in het gebied Pietermaai Smal zal er een betere verbinding ontstaan tussen Punda en het uitgaansgebied in Pietermaai. Voor bijna de gehele kustlijn staan al projecten in de planning, inclusief een groot hotel aan het begin van de Penstraat. 

Projecten

Drie projecten beschikbaar, waarvan twee in het Pietermaai Smal gebied en één aan de kustlijn. Twee van de projecten hebben residentiële of hotel potentie, twee van de projecten zijn geschikt voor overige horeca, retail of een kantoorfunctie.